De magie van Eldorado van het Electric Light Orchestra

Vorige maand verscheen er na lange tijd van afwezigheid een nieuw album van Electric Light Orchestra, tegenwoordig omgedoopt tot Jeff Lynne’s ELO, onder de titel Alone in the Universe. De CD heb ik blind gekocht, want deze band staat immers garant voor prachtige melodieuze popmuziek en ik was in de jaren ’70 een grote fan van deze band. Maar je voelt hem al aankomen, het valt allemaal een beetje tegen.

alone in the universe

Het ELO van nu is verworden tot een eenmansband bestaande uit componist, arrangeur, producer, zanger en multi instrumentalist Jeff Lynne. De man heeft nadat ELO uit elkaar viel vooral veel productiewerk gedaan voor vele bekende artiesten, w.o. George Harrison, Joe Walsh, Tom Petty, Bob Dylan, Randy Newman en recent nog voor Bryan Adams. Niet iets om je voor te schamen. Vanwaar dan die twijfel over de herrijzenis van ELO?

Oké, laat ik het zo zeggen, het nieuwe werk is een verzameling goed in het gehoor liggende popliedjes en mooi geproduceerd. Niets mis mee zou je zeggen, dus wat zeur je dan? Wat ELO zo bijzonder maakte was de grootse muzikale omlijsting, met een compleet symfonie orkest en groot koor (we kennen dat allemaal van de Top2000 hit Mr. Blue Sky). Daarvan is niets terug te vinden op het nieuwe album. Natuurlijk is ELO te herkennen, maar het grootse is vervangen door het kleine. Is dat dan fout? Nee, natuurlijk niet, maar het stelt mij wel teleur en ik hunker naar het ELO van de jaren ’70. Is het dan puur jeugdsentiment? Ja, dat is het natuurlijk ook wel, hoewel de muziek uit die tijd nog steeds niets in kracht heeft ingeboet. Ik heb de toenmalige LP’s allemaal vervangen door geremasterde cd’s en dan kom je al snel tot die conclusie. Ik kan er nog steeds erg van genieten.

ELO maakte in haar beginjaren progressieve rock met veel ruimte voor experimenten met tal van instrumenten. Maar de echte klassieker van deze band verscheen in 1974 toen Jeff Lynne besloot om voor het eerst met een echt symfonie orkest en koor te gaan werken. Het was een concept album dat je in een fantasiewereld meeneemt. Alleen de titel al spreekt tot de verbeelding: Eldorado – a symphony by the Electric Light Orchestra. Op recht een symfonisch rockalbum. Het begint direct groots met het magische en vooral intrigerend gesproken ‘Eldorado Overture’ waarbij het orkest er al snel vol ingaat. Daarna volgt het meer ingetogen ‘Can’t get it out of my head’. En dat is inderdaad wat het met mij deed toen ik deze muziek in 1975 ontdekte, het liet me niet meer los. Het album kent alleen maar hoogtepunten. Dus toch dat jeugdsentiment? Nee, het is wel degelijk een juweeltje dat wat mij betreft als een echte klassieker kan worden aangemerkt. Als je het niet kent kun je het o.a. op Spotify vinden. Oh ja, en dan die prachtige hoes, ik kwam er pas jaren later achter dat het een scene was uit The Wizard of Oz. Ik was destijds 13 jaar oud, niet wetende dat deze muziek zo bepalend zou zijn voor mijn latere muzikale voorkeur, de progressieve rockmuziek.

Elo_Eldorado

In 1978 zag ik ELO live, het was mijn allereerste concert en een fantastische ervaring. Het was de tijd van Mr Blue Sky van het dubbelalbum Out of the Blue, het commerciële hoogtepunt van de band. Op 1 mei 2016 is ELO voor het eerst sinds ruim 30 jaar weer in ons land en natuurlijk ben ik er dan bij. Ik ga voor de oude nummers waarbij ‘Can’t get it out of my head’ niet zal ontbreken. En dan waan ik me weer in het Eldorado dat ik als 13-jarige mocht ervaren. Ik kijk vanaf een denkbeeldige heuvel neer op het muzikale landschap dat ELO creëerde dus besluit ik met de slotwoorden van Eldorado: The dreamer, the unwoken fool, high on a hill in Eldorado…en kijk reikhalzend uit naar 1 mei 2016.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s