Inspiratie voor Het Rode Dossier

In 2015 schreef ik voor het laatst een blog. Hoog tijd om daar verandering in aan te brengen. Vanaf vandaag zal ik regelmatig een blog schrijven. Natuurlijk over het schrijven van boeken maar ook over muziek en zaken die op dat moment mijn interesse hebben of inspireren. Vandaag dus mijn eerste blog sinds lange tijd.

De lancering van Het Rode Dossier staat voor de deur. Nu een grootse boekpresentatie niet mogelijk is kies ik voor een andere weg. Naast een fraaie boektrailer die 6 juni te zien zal zijn op mijn site en via social media, zal ik langs deze weg iets meer vertellen over de totstandkoming van het boek. Ik begin met een citaat uit het programma Spraakmakers dat in 2018 werd uitgezonden op NPO Radio 1.

“Nederland is erg belangrijk voor Rusland. Het is het derde handelsland. Na China en Duitsland exporteert Rusland het meeste naar Nederland van alle landen ter wereld. Daarmee bevinden wij ons in een machtspositie. En die machtspositie verschuilt zich achter de Zuidas. Daar zijn tal van gevelondernemingen waar Russische oligarchen hun onderneming hebben geregistreerd om uit het zicht te blijven van de belastingdienst en om hun juridische positie te versterken. Maar moet Nederland direct Russische diplomaten uitzetten? In Rusland gaat het uiteindelijk ook om geld. De Russische oligarchen willen geld verdienen, heel veel geld, en zijn daarvoor mede afhankelijk van ons. Dat is een instrument dat wij veel te weinig benutten.” Einde citaat.

Zomaar een stukje tekst dat ik oppikte. Bij mij roept dat direct heel veel vragen op. Wie zijn die Russische oligarchen, wat is hun achtergrond en gaat het alleen om het witwassen van zwart geld? Welke rol heeft onze regering, die naar buiten toe een moeizame relatie heeft met Rusland? Is er sprake van een dubbele moraal? Je fantasie kan er al snel mee aan de haal gaan en dus is het een mooi gegeven om te gebruiken.

Je leest ook regelmatig over de problematiek rond undercover agenten en infiltraties. Daar zit een hele wereld achter. Je komt er nooit achter wat er werkelijk achter schuil gaat en wat dat met mensen doet. Worden ze wel goed beschermd en begeleid? Datzelfde zie je bij kroongetuigen. Nabil B. is het meest actueel en dat is hem, crimineel of niet, niet in de koude kleren gaan zitten. Allemaal elementen die interessant zijn.

Wat nu als de rollen worden omgedraaid en een rechercheur beschuldigd wordt van moord en de regie volledig kwijt raakt over wat er allemaal gebeurt? Met dat idee ging ik verder en plaatste mijn protagonist, Gerard van Dongen, in deze moeilijke positie. Ik was benieuwd waar dat toe zou kunnen leiden.

Ook dicht bij huis, in Wijk bij Duurstede, zijn er zaken die tot de verbeelding spreken en tot een eigen werkelijkheid leiden, maar daar ga ik verder niet over uitweiden. En tot slot blijft de stad Utrecht een dankbare en inspirerende locatie voor het verhaal rond Het Rode Dossier.

Wat het werkelijk is geworden mag je zelf ervaren door het boek te gaan lezen. Misschien wel het meest heftige verhaal tot nog toe in de serie rond Gerard van Dongen en Frank van der Linden. Alvast veel leesplezier gewenst.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Inspiratie voor Het Rode Dossier

  1. Siny zegt:

    Hallo Ronald,

    Wat ontzettend leuk dat je ons op de hoogte houdt en je inspiratie deelt

    We kunnen niet wachten om je nieuwste boek te lezen. Wanneer is het te koop en dan bij de Pettinga of de Readshop?

    Hartelijke groet, Fred en Siny

    >

    Like

  2. Will Schreuder zegt:

    Benerg benieuwd!!

    Like

Plaats een reactie